Dagen innan...

Jag har hunnit köpa några julklappar och är riktigt stolt faktiskt.
Men man kan fråga sig vem som blir mest bortskämd!
Det är faktiskt hästen *hihi* fast han får julklapparna dagen efter då jag inte hinner upp till stallet.

Klockan 9 ska vi äta grötfrukost hos min sambos föräldrar, sedan strax innan kalle anka ska jag/vi landa hos mormor och morfar.

Självklart följer katten med till svärisarna så hon slipper vara ensam på självaste julafton =)


Bildbomb

Idag var jag i stallet äntligen!
Blev lite utklädning samt fotografering av Barki =)
Han brydde sig inte alls om sin utstyrsel och uppförde sig exemplariskt!

Enda som blev tokigt var när jag skulle fixa hans hovar och han blev rädd för något han röck till så jag slant med hovkniven så han började blöda på ballen =( Men han stod så snällt stilla när jag gjorde rent från blodet och tröck för att stoppa det.
Så i morgon åker jag och svärmor upp så det blir ompyssling av ajaj hov så får vi se om han kanske ska stå inne med paket.. det är ju så jäkla kallt och det är inte bra om det fryser så han får en köldskada när de sitter så tokigt.. Är lite orolig över natten nu när det är så nedrans kallt.. stackars tottis. Men han haltade inte iallafall tur det inte är lera *peppar peppar ta i trä*

Nu bjuder jag på några bilder =)
 
  
 

Natural Horsemanship

För er som kanske inte förstått vad jag menat med svammlet om Barki så är det ungefär detta jag vill börja med.
MEN det är inte bara pang på börja jag ska ju naturligtvis hantera honom en hel del först!

http://www.youtube.com/watch?v=JzVJD1ckrqg


För att utvecklas till detta...
http://www.youtube.com/watch?v=DvhteSssKZE&feature=player_embedded


Sedan kanske hamna här...
http://www.youtube.com/watch?v=ViUFaVoKsaM&feature=related

och till och med här...
http://www.youtube.com/watch?v=hdDW3I03PtQ&feature=related


Nu vet ni mer vad jag strävar efter och det är en låååång väg med tanke på hur envis han är.
Jag kommer på min väg mot mitt mål även ta hjälp av olika personer som utövar Natural horsemanship.
Det roliga när man sitter och letar klipp här är att jag inte hittat en enda islandshäst som har utövat NH på detta sätt... lite roligt faktiskt, vill folk helt enkelt inte erkänna det eller är det ingen som gör det?


Snart kommer vår egen repgrimma! =)

svammlande sjukling....

Jag tror jag har sagt det förr men jag säger det igen... man hinner verkligen tänka när man är sjuk...
Det är så typiskt mig att bli sjuk lagom till att jag ska vara ledig eller ha semester.. Det är nog inte meningen att jag ska ha semester för då går allt fel!
2007 hade jag aldrig någon semester, 2008 hade jag 2 veckor varav min häst gick bort i en olycka den 1a veckan.. och nu tog jag ut semester i dec för att göra något med min käraste men då går jag och blir sjuk! *arg*

Jag hoppas det går över till början av veckan iallafall, knaprar vitaminer och sprayar nässpray samt gör av med näsdukar så det heter duga. Inte nog med de får katten agera värme dyna tillsammans med vetekudden. Det är så nedrans kallt *brrrr* hoppas febern går försvinner nu när jag lyckats fixa lite käk och pilla i mig.

Men nu åter till det jag skrev först..
Förut hade jag så många mål... Jullan och jag skulle minsann visa att travare visst kunde gå dressyr och hoppning och vi hade som mål att lära oss dessa saker ihop.
Tyvärr var hon ofta skadad, hon var svullen i benen, och halt på ena fram eller ena bak. Sommaren 2006 fick vi äntligen fram vad som var problemet, hon hade ont i sin rygg och sitt kors och tålde inte väta eller kyla. Så vi började vår jakt efter att bli bra och vi hade många olika resor.
Mina mål just då var att lära mig allt om massage och stretching som hon behövde MINST 1 gång i veckan eller efter promenaderna.
När hon försvann hade jag inte längre någon att öva på och det kändes som om att mitt liv gick i kras.

Idag har det gått 1 år 5 mån och 19 dagar sen jag förlorade henne, det slutar inte att göra ont och saknaden är ännu väldigt stor men jag har delvis lyckats att gå vidare.

Idag har jag ju en ny häst att sätta upp mål med och vi ska bli mästare på Natural Horsemanship!
Tror även vi kommer prova på akademisk ridkonst men vi får se hur han är när vi väl kommit så långt som att bära ryttare vilket i dagsläget ser ut att kunna bli 2011.

Mitt i allt har jag kommit på att jag faktiskt är en grubblare och att det många gånger ställer till det för mig, jag ska gärna vara jobbig och försöka analysera allt både en och tre gånger.
Hur blir man av med en sån ful ovana?!

Tips någon?!?

Jo det är såhär (för er som inte vet)
Att jag har en islandshäst som är född sommaren 2007 han är lite hanterad så som regelbundet verkad och visiterad.
Hans föräldrar är envisa båda två och har humör om man säger så han är efter Birkir frá Skaneyland och Rakel frá Efri-sumarlidabae.

Jag var ute och gick med honom häromdagen för att jag behövde få lite luft och tyckte han kanske behövde sträcka lite på sig för att komma bort från leran i hagen lite.
Det tog oss 5-10 min att komma förbi en liten vattenpöl! Han stod mer på bakbenen och snurrade runt i luften och tänkte dra iväg med mig.
Hur jag är gjorde så lyssnade han inte (fast han egentligen inte visade någon rädsla) hade repgrimma men den hade kvittat, jag drog, jag röck, jag röt i, jag försökte svänga, till slut försökta jag vifta med spöet framför huvet på honom och petade honom på nosryggen men han tog inte ens undan huvudet. Inte fören jag fick handen på hans nosrygg och kunde vrida hans huvud så stannade han. (detta tog inte så lång tid som det verkar på texten)

Så därför funderar jag på att faktiskt börja hantera honom mer nu.
Att kanske gå promenader och träna enklare NH med honom 1-3 gånger i veckan.
Syftar då på att han ska följa mig, gå frammåt, stanna, backa och flytta för tryck eller kroppsspårk.
Är detta en dum ideé?

Tanken är att jag börjar nu smått med promenader på 10-30 min och tränar på halter, följa mig och backa.
Sen utöka till 3 promenader (ev ett av passen som handhäst) och ett pass NH i paddocken eller en glänta i skogen.
I maj-juni ta på honom en sele under promenaderna för att sen i slutet av juni-juli börja tömköra honom med bettlöst träns ute i skog och mark. (paddock ska undvikas så mycket det går)

I slutet av sommaren ska han ställas av för att vila några månader om han inte visar tendenser till annat, sen tar jag upp tömkörningen och låter honom följa med som handhäst ett tag för att sen i juni-aug (2011) beroende på honom börja inridningen på allvar som att vänja honom vid bett, sadel och till sist ryttare.

Låter detta som en dum ideé?
Kom gärna med tips och ideér eller andra förslag!